Nettiostaminen EU:n ulkopuolelta muuttuu kahden kuukauden kuluttua

Verkkokauppaostosten tekeminen on muuttumassa kesällä, kun kaikista Euroopan unionin ulkopuolelta toimitettavista tavaroista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava 1.7.2021 alkaen. Tällä hetkellä enintään 22 euron lähetykset ovat pääasiassa verovapaita. Suomessa eduskunta on hyväksynyt arvonlisäverouudistukseen liittyvän lakimuutoksen. Tullin verkkosivuilta löydät jatkossa kootusti tietoa muutoksesta ja ohjeita tullauksen eri vaihtoehtoihin.

Verkkokaupan arvonlisäverouudistus on koko EU-alueen yhteinen muutos. Sen tavoitteena on luoda tasavertaisemmat kilpailuedellytykset kotimaisille ja muille unionin alueella toimiville yrityksille verrattuna EU:n ulkopuolisiin verkkokauppamyyjiin. Suomessa hallituksen esitys arvonlisäveron muutoksia koskevasta laista on hyväksytty eduskunnassa. 1.7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat – myös enintään 22 euron arvoiset lähetykset – on tullattava, ja niistä on maksettava arvonlisävero.

– Muutos koskee vuositasolla miljoonia paketteja. Suomeen tilataan paljon ostoksia esimerkiksi Kiinasta, USA:sta ja Isosta-Britanniasta, josta tuli vuodenvaihteessa brexitin myötä täysimääräisesti EU:n ulkopuolinen maa. Ostajan on helppo arvioida tavaran hinnan päälle tulevat maahantuontiverot ennen tilausta Tullilaskurissa, kertoo henkilöasiakkaiden asiointipalveluiden kehityksestä vastaava tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

– Palvelusta löytyy myös vinkkejä siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta lähetys saapuu perille mahdollisimman sujuvasti.  

Kun lähetyksen tavaroiden arvo ilman kuljetuskustannuksia on enintään 150 euroa, voi arvonlisäveron maksaminen jatkossa hoitua joissain tapauksissa myös ostoksen yhteydessä. Tämä edellyttää, että verkkokauppamyyjä on rekisteröitynyt EU:n yhteiseen arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmään (IOSS-järjestelmään, lisätietoa Verohallinnon verkkosivuilla). Tällöin myös tullaus saattaa tapahtua tilaajan näkökulmasta käytännössä automaattisesti Postin tai muun kuljetusyrityksen kautta, ja lähetys tulee perille kuten ennenkin. Lisätietoja saat kuljetusyritykseltä. Mikäli arvonlisäveroa ei ole veloitettu ostoksen yhteydessä, on tullaukseen erilaisia vaihtoehtoja, joista lisätietoa löytyy Tullin verkkosivuilta.

Toukokuussa tilattu pikkuostos voi osoittautua odotettua kalliimmaksi – merkitsevää on lähetyksen saapumispäivä

EU:n ulkopuolelta verkkokauppaostoksia tekevien on hyvä valmistautua muutokseen jo hyvissä ajoin. Muutos koskee kaikkia 1.7.2021 alkaen Suomeen saapuvia tavaroita, vaikka ne olisi tilattu jo ennen heinäkuuta. Vain paketin saapumispäivällä on merkitystä. Tämä kannattaa ottaa huomioon ostoksia tehdessä jo alkukesästä, sillä verkkokauppojen toimitusajat voivat toisinaan olla pitkiä. Tilaajan vastuulla on selvittää, mitä rajoituksia ja velvollisuuksia tavaran tilaamiseen liittyy.

Lisätietoa ja ohjeita Tullin verkkosivuilta

Tullaukseen ja arvonlisäveron maksamiseen liittyy muutoksen myötä paljon uutta tietoa ja muistettavaa. Tullissa pyritään tekemään asioinnista mahdollisimman sujuvaa ja tukemaan kuluttajia muutoksessa jakamalla tarvittavaa tietoa ja ohjeita.

Olemme avanneet Tullin verkkosivuille uuden infosivun, jonne tulemme kokoamaan henkilöasiakkaille lisätietoa tullauksesta. Sivu päivittyy kevään aikana, mutta siihen kannattaa tutustua jo nyt:  

Kaikki tullataan – lisätietoa muutoksen vaikutuksista tullaukseen

Tullilaskuri arvioi maahantuontiverojen määrä

Tietoa EU:n yhteisen arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmästä Verohallinnon sivuilla