Kodintekniikan kauppa kasvoi 3,7 prosenttia vuonna 2019

Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti kasvoi viime vuonna 3,7 prosenttia verrattuna vuoteen 2018. Pääkategorioissa eniten kasvoivat äänentoistolaitteet (23,4 %) ja kodin pienkoneet (10,3 %). Yksittäisten tuoteryhmien suurin voittaja olivat älykellot, joiden myynti nousi huimat 90,1 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi kodintekniikkaindeksistä 1-12/2019.


Pienten televisioiden myynti laski, mutta isot käyvät hyvin kaupaksi

Suurin osa kotiin hankittavista televisioista on jo 4k uhd -malleja, ja niiden myynti kasvoi viime vuonna 4,4 prosenttia. Kappalemäärissä kasvua mitattiin 14,0 prosenttia. Kun tarkkuus kasvaa ja kuvanlaatu kehittyy, sisältöä halutaan katsoa yhä isommalta ruudulta. Niinpä 55- ja 65-tuumaisten mallien myynti edustaa jo 61 prosenttia koko tv-kaupasta, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo

Kaiuttimia ja kuulokkeita ostetaan vuosi vuodelta yhä enemmän                                                    

Äänentoiston laatu on pitkälti kiinni kaiuttimista, ja se tiedostetaan sekä tv-ääntä että musiikkia kuunneltaessa. Niinpä televisioon liitettävien soundbar- ja soundbase-kaiuttimien myynti jatkoi kasvuaan 25,8 prosentin ja muiden kaiuttimien peräti 43,2 prosentin vauhtia. Langattomien bluetooth-kaiuttimien myynti kääntyi sen sijaan laskuun (5,2 %). Hifi- ja mobiilikuulokkeiden suosio on kasvanut entisestään (47,2 %), ja yhä suurempi osa kuulokkeista on langattomia. Tietokone- ja pelikuulokkeiden myynti laski viime vuonna 2,2 prosenttia.

Action-kamerat ja peilittömät järjestelmäkamerat kiinnostivat kuvaajia

Tiheään tahtiin julkistetut uutuusmallit nostivat action-kameroiden myynnin hienoiseen 0,3 prosentin kasvuun. Kuvauskategorian menestystuote olivat peilittömät järjestelmäkamerat, joiden myynti kasvoi tuotevalikoiman laajentumisen myötä 17,2 prosenttia. Peilietsinkameroiden myynti laski samaan aikaan 29,1 prosenttia, ja koko kamerakauppa jatkoi supistumistaan 7,0 prosentin vauhdilla.

Älykellojen suosio jatkuu

Älykellojen myynti kasvoi huikeat 90,1 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Suosion kasvua selittävät uusien mallien kehittyneet ominaisuudet sekä se, että yhä useampi haluaa seurata liikkumistaan, palautumistaan ja niin edelleen. Älypuhelimia ostettiin 1,2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, ja keskihinta laski sekin hieman (0,1 %), joten myynti kääntyi 1,3 prosentin laskuun. Tablettien myynti kasvoi 4,3 prosenttia ja tietokoneiden laski 0,3 prosenttia.

Liesiä ja mikroaaltouuneja

Isojen kodinkoneiden kauppa jatkaa tasaista kasvuaan (2,4 %). Nousuun vaikuttavat vilkas rakentaminen sekä asuntojen tiheä valmistumistahti. Eniten kasvoi erillisuunien ja keittotasojen (7,1 %), mikroaaltouunien (4,7 %) ja pyykinpesukoneiden (3,0 %) myynti, kertoo ETK ry:n Isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver.

Pölynimurit ja hiustenhoitotuotteet olivat pienten kodinkoneiden suurimmat nousijat

Pienet kodinkoneet jatkavat kasvuaan, ja pitkin vuotta nähdyt trendit ovat edelleen voimissaan. Eniten nousi pölynimureiden myynti (19,7 %). Etenkin robotti- ja varsi-imurit ovat suuressa suosiossa. Panostus henkilökohtaiseen hyvinvointiin ja terveyteen näkyy muun muassa hiustenhoitotuotteiden 14,6 prosentin kasvuna. Parranajokoneiden sekä karvanpoistolaitteiden myynti kasvoi 6,2 prosenttia ja hammashoitotuotteiden 4,5 prosenttia. Kahvinkeittimissä nähtiin 4 prosentin kasvu, mikä kielii kiinnostuksesta automaattilaitteita ja erikoiskahveja kohtaan, kertoo Lauri Paavola ETK ry:n Pienet kodinkoneet -jaostosta.