WordPressin siirtäminen: URLien muuttaminen SQL kyselyllä

WordPressiä siirtäessä yksi suurimmista ongelmista on saada kaikki tietokannassa olevat maininnat vanhoista url-osoitteista uusiin. Yleensä merkintöjen muuttaminen wp_options -taulusta riittää alkuun, mutta esimerkiksi kuvien ja muun median linkityksessä voi tulla myöhemmin ongelmia.

Tällä SQL kyselyllä muutat kätevästi kaikki merkinnät vanhoista url-osoitteista uusiin. Voit ajaa sen esimerkiksi PhpMyAdminin kautta. Muista luonnollisesti vaihtaa vanhan ja uuden urlin kohdalle oikeat osoitteet.

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://www.vanha-url.fi', 'http://www.uusi-url.fi') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl'; 
UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://www.vanha-url.fi', 'http://www.uusi-url.fi'); 
UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://www.vanha-url.fi', 'http://www.uusi-url.fi'); 

Mari Luukkainen

Helsinkiläinen online-markkinoinnin asiantuntija. Kirjoitan alasta ja yritystoiminnasta.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInGoogle Plus

WordPress-lisäsosat hakukoneoptimointiin

wordpress-logo

Olethan jo lukenut bloggaukseni hakukoneoptimoitu WordPress-asennus? Tässä muutamia WordPress-lisäosia, jotka helpottavat hakukoneoptimointia asennuksesta eteenpäin.

WordPress SEO

WordPress SEO on loistava lisäosa hakukoneoptimoinnin perusasioiden hallintaan sekä koko sivustossa että sivukohtaisesti. Sivukohtainen työkalu neuvoo ovatko title- ja description sopivan pituisia. Voit merkitä sivukohtaisesti ovatko hakukoneoptimointiasiat kyseisellä sivulla kunnossa. Tämä helpottaa varsinkin suurempien sivustojen hakukoneoptimoinnin hallintaa.

wordpress seo

Lataa WordPress SEO

Google XML Sitemaps

Google XML Sitemaps generoi sivustosi sivukartan automaattisesti ja ilmoittaa sen päivityksen hakukoneelle. Mikäli haluat, että sivustosi sisältö on ajantasalla hakukoneissa, suosittelen asentamaan sivustollesi Google XML Sitemaps -lisäosan.

Lataa Google XML Sitemaps

Google Author Link

Google Author Link -lisäosalla ilmoitat Googlelle hallinnoivasi kyseistä sivua. Google+ -tilisi yhdistäminen sivustoosi edesauttaa esimerkiksi sitä, että sivuston omistaja näkyy Googlen hakutulosikkunassa. Lisäosa tukee myös sivustoja joilla on monta kirjoittajaa.

Google tietää kenen tämä sivusto on.

Google tietää kenen tämä sivusto on.

Lataa Google Author Link

Mari Luukkainen

Helsinkiläinen online-markkinoinnin asiantuntija. Kirjoitan alasta ja yritystoiminnasta.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInGoogle Plus

WordPress-sivut: Käytön perusteet

wordpress-logo

WordPress-sivujen käyttäminen on helppoa. Tämän artikkelin tarkoituksena on toimia WordPressin perusasioiden omaksumiseen.

Kirjautuminen tapahtuu sivustosi osoitteen perässä olevasta wp-admin -osoitteesta. Esimerkiksi tälle sivulle kirjaudun osoitteessa http://www.silverserper.fi/wp-admin/

WordPress-sivuissa varsinainen sisältö on yleensä jaettu kahteen osaan, jotka ovat Artikkelit ja Sivut. Sisältö on jaettu näihin sen perusteella kuinka usein se päivittyy. Mikäli kyseessä on usein päivittyvää sisältöä kuten uutiset tai blogi, löydät sisällön Artikkeleista. Mikäli kyseessä on yrityksesi esittelysivuja, löydät sisällön Sivuista.

Sekä Artikkelien että Sivujen hallinta on pääosin samanlainen. Tekstikentässä voit kirjoittaa tekstin uuteen julkaisuun tai muokata vanhaa julkaisua. Artikkelia julkaistessa kannattaa käyttää kategorioita helpottamaan selailua. Sivua julkaistaessa muista laittaa Sivun asetuksista uudelle sivulle Yläsivu, mikäli kyseessä on jokin aikaisemman sivun alasivu.

Screen Shot 2013-07-16 at 7.37.58 PM

Valikoita voit muokata kohdasta Ulkoasu > Valikot. Uusi kohta lisätään valikkoon kohdasta Lisää valikko, raahataan paikoilleen ja lopuksi valikko tallennetaan.

Jos sivustollasi käytetään Kieliversioita, voit vaihtaa haluamasi kielen sisällön näkyviin klikkaamalla sen auki ylävalikosta:

Screen Shot 2013-07-09 at 2.00.49 AM

Pääset haluamasi Artikkelin tai Sivun käännökseen myös klikkaamalla Artikkelien tai Sivujen listauksessa lipun alla olevaa kynää. Oletussisältönä on yleensä esillä Suomi, mutta mikäli vaihdat kieltä ylävalikosta, oletussisältö muuttuu valitsemaksesi kieleksi.

Jos haluat lisätä kuvia Artikkeliin tai Sivuun, klikkaa hallinnassa olevaa Lisää media -painiketta. Avautuvaan näkymään voit joko raahata tai etsiä kuvan tietokoneeltasi. Voit muuttaa kyseisen kuvan asettelua tai kokoa kyseisessä näkymässä. Paina Lisää tekstiin, kun olet valmis.

Linkkejä voit lisätä maalamalla ensin linkitettävän tekstin ja klikkaamalla sitten ketjun näköistä linkkipainiketta.

Jos sivustollesi on määritelty Sivupalkki, löydät sen sisällön kohdasta Ulkoasu > Vimpaimet. Voit sitä kautta lisätä Sivupalkkiisi esimerkiksi tekstiä tai muokata esiasetettuja ominaisuuksia.

Hakukoneoptimoinnin tueksi on asennettu työkalu, jonka avulla voit muokata meta-description -tekstejä. Nämä tekstit tulevat näkymään Googlen hakutulosnäkymässä, joten suosittelen lisäämään houkuttelevat meta-descrition -tekstit ainakin tärkeimmille sivuillesi. Työkalun löydät jokaisen Artikkelin tai Sivun hallinnan alareunasta.

Meta-description -hallinta WordPressissä.

Meta-description -hallinta WordPressissä.

Meta-description näkyvillä Googlessa.

Meta-description näkyvillä Googlessa.

Mari Luukkainen

Helsinkiläinen online-markkinoinnin asiantuntija. Kirjoitan alasta ja yritystoiminnasta.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInGoogle Plus

WordPress-sivuston siirto uudelle verkkotunnukselle

Siirsinpä juuri blogini vanhasta verkkotunnuksesta uuteen.

Nyt olisi melko nöyrää huomata, että olisin tehnyt siirrossa jotakin väärin ja hakukonenäkyvyys romahtaisi. Onneksi WordPress tarjoaa varsin hyvät työkalut asian kyttäämiseen Google Webmaster Toolsin ohella.

Kun asia on tuoreessa muistissa, tarjoan yksinkertaiset ohjeet vastaavaa harkitsevalle.

 1. Suorita uusi WordPress-asennus uudelle verkkotunnukselle. Aseta WordPressin asennusvaiheessa WordPress näkymättömäksi Googlelle, jotta se ei indeksoi tuplasisältöä ennen julkaisua. Tämän teet yksinkertaisesti asettamalla asennusvaiheessa WordPressin näkymättömäksi hakukoneille.
 2. Siirrä kuva- ja tiedostosisältö uploads-kansiosta uudelle verkkotunnukselle. Itse siirsin kylmästi koko kansion.
 3. Siirrä sisältö. WordPress tarjoaa tähän helpon työkalun, joka oman kokemukseni mukaan toimi loistavasti. Työkaluista löydät kohdat Tuo ja Vie. Näillä pystyt ottamaan varmuuskopion WordPressin sisällöstä vanhasta verkkotunnuksesta. Tuontiin tarvitset WordPress Importer -pluginin.
 4. Rakenna sivusto uudessa verkkotunnuksessasi julkaisuvalmiiksi.
 5. Asenna uuden verkkotunnuksen WordPressiin Redirection -plugin. Sen avulla pystyt pitämään silmällä toimivatko uudelleenohjaukset ja tekemään tarvittaessa itse uudelleenohjauksia ilman syvällisempää .htaccess -tietämystä.
 6. Lisää vanhan verkkotunnuksesi juureen .htaccess -tiedosto seuraavalla sisällöllä:
  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RedirectMatch 301 /(.*) http://www.uusiosoite.fi/$1
  
 7. Poista uuden WordPress-asennuksesi Asetuksista kielto päästää hakukoneita indeksoimaan. Se löytyy kohdasta Asetukset -> Lukeminen.

Ja se siitä. Yllättävän helppoa! Mikäli on unohtunut miksi vanhan liikenteen uudelleenohjaus on niin tärkeää, kannattaa lukaista artikkeli Sivun poistaminen tai siirtäminen ja hakukoneoptimointi.

Kirjoittaja oppi tämän artikkelin kirjoittamisen yhteydessä, että validi termi domainille, eli verkko-osoitteelle on verkkotunnus. Ainakin mikäli perustaa mielipiteensä suurille auktoriteeteille kuten Ficora ja Wikipedia.

Mari Luukkainen

Helsinkiläinen online-markkinoinnin asiantuntija. Kirjoitan alasta ja yritystoiminnasta.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInGoogle Plus

Hakukoneoptimoitu WordPress-asennus

Mikäli hakukoneoptimointi WordPressin kanssa ei ole peruskauraa, älä julkaise enää ainuttakaan WordPress-sivustoa tai -blogia lukematta tätä opasta. Tämän oppaan avulla varmistat, että WordPress-sivustosi alkaa löytymään hyvin hakukoneista sen asennuksen jälkeen.

1. Tietosuoja-asetukset

Navigoi Asetukset -> Tietosuoja.

Varmista, että olet sallinut sivustosi näkymisen. Muuten sivustosi ei indeksoidu ollenkaan.

2. Osoiterakenteen asetukset

Navigoi Asetukset -> Osoiterakenne.

Vaihda Yleisistä asetuksista selkokielinen vaihtoehto oletuksen tilalle. /%category%/%postname%/ generoi osoitteet muodossa /kategoria/artikkelin-nimi/. WordPressin sivuilta löydät enemmän vinkkejä osoitteen muodostamiseen.

WordPress generoi .htaccess -tiedoston sisällön automaattisesti. Kopioi ja liitä laatikon sisältö WordPressistä ja lisää se WordPressin asennuskansion juuren .htaccess -tiedostoon. Lue .htaccess -tiedosto tarpeen mukaan itse.

3. All-in-one-SEO

Lataa WordPressin plugin-arkistosta All-in-one-SEO. Saat sen avulla käyttöösi sivukohtaiset description-kentät ja pystyt myös muokkaamaan title-otsikoita tarpeen mukaan.

Pääasetukset löytyvät pluginin asentamisen jälkeen valikon kohdasta Asetukset -> All in one SEO. Varmista, että plugin on kytketty päälle ja lisää pääsivun title ja description.

Sivukohtaiset asetukset löytyvät jokaisen artikkelisi hallinnan alareunasta.

Mari Luukkainen

Helsinkiläinen online-markkinoinnin asiantuntija. Kirjoitan alasta ja yritystoiminnasta.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInGoogle Plus