Näin saat WordPressin sivustohaut näkymään Google Analyticsissä

Sivuston sisäinen haku on loistava tapa ottaa selvää mitä käyttäjät haluavat sivustolta löytää. Erityisesti verkkokaupoille sivustohakujen analysointi on tarpeellista, sillä se antaa ideoita esimerkiksi etusivun tuotenostoihin tai valikkorakenteen parantamiseen.

Oletusarvoisesti WordPress-sivustojen sivustohaut eivät näy Google Analyticsissä. Ominaisuus on kuitenkin helppo aktivoida, joten se kannattaa tehdä jos hakutoiminto on sivustolla olennaisessa roolissa.

1. Kirjaudu Analyticsiin järjestelmävalvojana ja etsi sivusto jolle haluat aktivoida hakuanalytiikan.

wordpress haku ja analytics

2. Avaa Näkymän asetukset ja selaa välilehteä alemmas kohtaan Sivustohaun asetukset. Klikkaa ominaisuus päälle.

wordpress sivustohaku

3. WordPressissä sivustohaun kyselyparametri on s, joka näkyy selaimen osoiterivillä sivustohakua käytettäessä:

Screenshot 2015-03-21 14.13.03

Lisää kyselyparametri s kohtaan Kyselyparametri ja klikkaa Tallenna.

wordpress haku

4. Sivustohaut alkavat nyt tallentua Analyticsiin. Löydät haut Analyticsin välilehdeltä Käyttäytyminen -> Sivustohaut.

wordpress sivustohaku

The post Näin saat WordPressin sivustohaut näkymään Google Analyticsissä appeared first on Kirkkaus Analytics.

http://www.kirkkaus.fi/blogi/


8 vinkkiä WordPress-nopeusoptimointiin

Sivuston latausnopeus on tärkeä tekijä sekä Google-näkyvyyden että käyttäjäkokemuksen kannalta. WordPress on erinomainen julkaisujärjestelmä, mutta usein sen latausnopeus jää huomioimatta kokonaan. Runsaalla määrällä lisäosia ja suuria kuvia voi latausnopeudet nousta huomaamatta sietämättömiin lukemiin. Näillä ohjeilla voit optimoida WordPress-sivustosi latausnopeutta.

1. Analysoi sivustosi GTmetrix -työkalulla. Tämä työkalu antaa jo runsaasti vinkkejä mihin asioihin nopeudessa panostaa.

Tuloksissa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota nopeuteen (Page load time):

0-2 sekuntia: Erittäin nopea. Ei välttämätöntä tarvetta toimenpiteille
2-5 sekuntia: Melko nopea. Toimenpiteitä on kuitenkin hyvä tehdä.
5-8 sekuntia: Melko hidas. Toimenpiteitä on melko tärkeää tehdä.
8+ sekuntia: Erittäin hidas. Toimenpiteitä on tärkeää tehdä.

2. Vaihda webhotelli nopeampaan. Nopeusongelma voi olla usein palvelimessa, ei WordPressissä. Selvitä ettei palvelin ole pullonkaulasi.

3. Käytä kevyttä teemaa tai koodaa se itse. Valmiilla teemalla saa helposti ja nopeasti näyttävän sivuston, mutta ne ovat täynnä ominaisuuksia, joita et välttämättä tarvitse.

4. Asenna välimuistilisäosa. Välimuistilisäosalla kuten W3 Cache Plugin pystyt optimoimaan WordPressin välimuistin käyttöä. W3 Cache Plugin myös pakkaa automaattisesti esimerkiksi css-resursseja.

5. Poista lisäosat mitä et tarvitse. Lisäosien javascript- ja css-resurssit ovat tyypillisesti hyvin raskaita. Poista kaikki tarpeettomat lisäosat. P3 Plugin Performance Profiler -lisäosa auttaa löytämään resurssisyöpöt.

6. Optimoi kuvat. Pienennä kuvat jo valmiiksi koneellasi tai lisää ne WordPressiin Media -välilehden kautta. Myös Smush.it -lisäosa auttaa skaalaamisessa.

7. Siivoa tietokanta. WP-Optimize auttaa poistamaan tietokannasta mm. vanhat versiot artikkeleista.

8. Päivitä WordPress. Pitämällä WordPressin ajan tasalla vältyt sekä tietoturvaongelmilta että parannat parhaimmillaan sivuston nopeutta.

Huom! Vinkit ovat melko teknisiä, joten niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Ota aina varmuuskopio sivustostasi ennen kuin asennat välimuistiin ja tietokantaan muutoksia tekeviä lisäosia.

The post 8 vinkkiä WordPress-nopeusoptimointiin appeared first on Kirkkaus Analytics.

http://www.kirkkaus.fi/blogi/


Wordpressin siirtäminen: URLien muuttaminen SQL kyselyllä

WordPressiä siirtäessä yksi suurimmista ongelmista on saada kaikki tietokannassa olevat maininnat vanhoista url-osoitteista uusiin. Yleensä merkintöjen muuttaminen wp_options -taulusta riittää alkuun, mutta esimerkiksi kuvien ja muun median linkityksessä voi tulla myöhemmin ongelmia.

Tällä SQL kyselyllä muutat kätevästi kaikki merkinnät vanhoista url-osoitteista uusiin. Voit ajaa sen esimerkiksi PhpMyAdminin kautta. Muista luonnollisesti vaihtaa vanhan ja uuden urlin kohdalle oikeat osoitteet.

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://www.vanha-url.fi', 'http://www.uusi-url.fi') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl'; 
UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://www.vanha-url.fi', 'http://www.uusi-url.fi'); 
UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://www.vanha-url.fi', 'http://www.uusi-url.fi'); 

Wordpress-lisäsosat hakukoneoptimointiin

Olethan jo lukenut bloggaukseni hakukoneoptimoitu WordPress-asennus? Tässä muutamia WordPress-lisäosia, jotka helpottavat hakukoneoptimointia asennuksesta eteenpäin.

WordPress SEO

WordPress SEO on loistava lisäosa hakukoneoptimoinnin perusasioiden hallintaan sekä koko sivustossa että sivukohtaisesti. Sivukohtainen työkalu neuvoo ovatko title- ja description sopivan pituisia. Voit merkitä sivukohtaisesti ovatko hakukoneoptimointiasiat kyseisellä sivulla kunnossa. Tämä helpottaa varsinkin suurempien sivustojen hakukoneoptimoinnin hallintaa.

wordpress seo

Lataa WordPress SEO

Google XML Sitemaps

Google XML Sitemaps generoi sivustosi sivukartan automaattisesti ja ilmoittaa sen päivityksen hakukoneelle. Mikäli haluat, että sivustosi sisältö on ajantasalla hakukoneissa, suosittelen asentamaan sivustollesi Google XML Sitemaps -lisäosan.

Lataa Google XML Sitemaps

Google Author Link

Google Author Link -lisäosalla ilmoitat Googlelle hallinnoivasi kyseistä sivua. Google+ -tilisi yhdistäminen sivustoosi edesauttaa esimerkiksi sitä, että sivuston omistaja näkyy Googlen hakutulosikkunassa. Lisäosa tukee myös sivustoja joilla on monta kirjoittajaa.

Google tietää kenen tämä sivusto on.
Google tietää kenen tämä sivusto on.

Lataa Google Author Link


Wordpress-sivut: Käytön perusteet

WordPress-sivujen käyttäminen on helppoa. Tämän artikkelin tarkoituksena on toimia WordPressin perusasioiden omaksumiseen.

Kirjautuminen tapahtuu sivustosi osoitteen perässä olevasta wp-admin -osoitteesta. Esimerkiksi tälle sivulle kirjaudun osoitteessa http://www.silverserper.fi/wp-admin/

WordPress-sivuissa varsinainen sisältö on yleensä jaettu kahteen osaan, jotka ovat Artikkelit ja Sivut. Sisältö on jaettu näihin sen perusteella kuinka usein se päivittyy. Mikäli kyseessä on usein päivittyvää sisältöä kuten uutiset tai blogi, löydät sisällön Artikkeleista. Mikäli kyseessä on yrityksesi esittelysivuja, löydät sisällön Sivuista.

Sekä Artikkelien että Sivujen hallinta on pääosin samanlainen. Tekstikentässä voit kirjoittaa tekstin uuteen julkaisuun tai muokata vanhaa julkaisua. Artikkelia julkaistessa kannattaa käyttää kategorioita helpottamaan selailua. Sivua julkaistaessa muista laittaa Sivun asetuksista uudelle sivulle Yläsivu, mikäli kyseessä on jokin aikaisemman sivun alasivu.

Screen Shot 2013-07-16 at 7.37.58 PM

Valikoita voit muokata kohdasta Ulkoasu > Valikot. Uusi kohta lisätään valikkoon kohdasta Lisää valikko, raahataan paikoilleen ja lopuksi valikko tallennetaan.

Jos sivustollasi käytetään Kieliversioita, voit vaihtaa haluamasi kielen sisällön näkyviin klikkaamalla sen auki ylävalikosta:

Screen Shot 2013-07-09 at 2.00.49 AM

Pääset haluamasi Artikkelin tai Sivun käännökseen myös klikkaamalla Artikkelien tai Sivujen listauksessa lipun alla olevaa kynää. Oletussisältönä on yleensä esillä Suomi, mutta mikäli vaihdat kieltä ylävalikosta, oletussisältö muuttuu valitsemaksesi kieleksi.

Jos haluat lisätä kuvia Artikkeliin tai Sivuun, klikkaa hallinnassa olevaa Lisää media -painiketta. Avautuvaan näkymään voit joko raahata tai etsiä kuvan tietokoneeltasi. Voit muuttaa kyseisen kuvan asettelua tai kokoa kyseisessä näkymässä. Paina Lisää tekstiin, kun olet valmis.

Linkkejä voit lisätä maalamalla ensin linkitettävän tekstin ja klikkaamalla sitten ketjun näköistä linkkipainiketta.

Jos sivustollesi on määritelty Sivupalkki, löydät sen sisällön kohdasta Ulkoasu > Vimpaimet. Voit sitä kautta lisätä Sivupalkkiisi esimerkiksi tekstiä tai muokata esiasetettuja ominaisuuksia.

Hakukoneoptimoinnin tueksi on asennettu työkalu, jonka avulla voit muokata meta-description -tekstejä. Nämä tekstit tulevat näkymään Googlen hakutulosnäkymässä, joten suosittelen lisäämään houkuttelevat meta-descrition -tekstit ainakin tärkeimmille sivuillesi. Työkalun löydät jokaisen Artikkelin tai Sivun hallinnan alareunasta.

Meta-description -hallinta WordPressissä.
Meta-description -hallinta WordPressissä.
Meta-description näkyvillä Googlessa.
Meta-description näkyvillä Googlessa.