Seuraa tarina yritystoiminnan vaikutuksista omaan elämääsi Suomessa.

Taustoja: Yritin päivittää erään maksuvälineeni paremmalle tasolle. Tuli hylkäävä päätös luottotietoihin vedoten. Niissä ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa, joten aloin vähän selvittelemään asiaa. Maailman suurimmasta vastoinkäymisestä ei ole kyse, mutta löydökset olivat enemmän kuin kiinnostavia.

Luottotietoja Suomessa ylläpitää Suomen Asiakastieto, jonka omistaa Investcorp International Ltd. -niminen yritys. En tiedä sen enempää taustoista miten on ajauduttu tilanteeseen, jossa suomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten luottoluokituksista vastaa
15-17 miljoonaa vuodessa voittoa tekevä monikansallinen yritys, joka ei edes maksa voitoistaan veroja Suomen valtiolle,
mutta joka tapauksessa tämä veronkiertäjä on yksi niistä tahoista, joiden takia yritystoiminta Suomessa on aivan käsittämättömän tuskallista.

Asiakastieto määrittelee yksityishenkilöiden luottoluokituksen OmaScore-järjestelmällä. Järjestelmässä pisteet koostuvat 1) henkilökohtaisista pisteistä ja 2) henkilön yritysyhteyksiin liittyvistä pisteistä.

Alkaessani selvittämään niin sanottuja luotto-ongelmiani, soitin Asiakastietoon muutaman ”lämminhenkisen” puhelun. Selvisi, että omia luottotietojani suorastaan neuroottisesti varjelleena ne tosiaan ovat kunnossa, mutta yritysyhteyksistäni löytyy yritys, jonka luottoluokitus on 5. Luottoluokituksella 1-5, joista 1 on paras ja 5 huonoin, yritykseni on siis määritelty luottokelvottomaksi. Asiakastiedon mukaan tämä on ainoa ongelma.

Yritysyhteyksistäni ei löydy luottohäiriöitä tai edes velkaa, joten olin tietysti hyvin kiinnostunut miksi tilanne on tällainen. Selvisi, että yritys jonka luottoluokitus on tippunut ongelmallisiin arvosanoihin, on toiminnaltaan keskeytetty putiikki, jonka siirsin pöytälaatikkoon alkuvuodesta. Käytännössä ainoa syy sille, miksi kyseinen yritys on surkeimmassa luottoluokassa on se, että se ei ole ennakkoperintärekisterissä, josta olen itse sen poistanut keskeyttäessäni toiminnan. Ei mitään hämärää ja dramaattista, tai edes konkurssia.

Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Sitä, että henkilö, jonka omat luottotiedot näyttävät tältä:

Screen Shot 2013-10-01 at 3.17.11 PM

…mutta jolla on yksi yritys pöytälaatikossa, on virallisesti Suomen Asiakastiedon erehtymättömillä algoritmeilla määritelty kirjaimellisesti B-luokan kansalaiseksi. Kas näin:

Screen Shot 2013-10-01 at 3.19.58 PM

Reilua ja erityisesti yritystoimintaan kannustavaa, eikö totta? Asiakastietohan ei siis kerro syitä luokitukselleen, vaan luovuttavat tietojen kyselijälle eteenpäin vain tämän ympäripyöreän todistuksen siitä, että olet huono ihminen.

No, olen ainakin siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että en ole ollut yhdessäkään konkurssissa mukana. Tästä aiheesta suosittelen lämpimästi lukemaan artikkelin Luottokelpoisuuden menettäneen yrittäjän epätosi elämä.

Mitä neuvoksi B-luokan kansalaiselle?

Luonnollisesti otin myös selvää, miten tällaisessa tilanteessa kannattaa menetellä. Tässä muutamia enemmän ja vähemmän laillisia menetelmiä. (Jälkimmäisiin en toki kannusta ketään, heh.)

– Palauta yritys takaisin ennakkoperintärekisteriin ja hoida tarpeetonta paperityötä ihan vain siitä ilosta, että oma luottoluokituksesi ei Asiakastiedon kommunistisen luokkajaon takia kärsi.

– Myy yrityksesi jollekin. Netistä löytyy ”yrityksen saattohoito” -nimellä tahoja, jotka myyvät yrityksesi spitaaliselle eikun siis anteeksi konkurssin tehneelle yrittäjälle, jolla ei välttämättä muuten olisi mahdollisuuksia harjoittaa enää yritystoimintaa Suomessa.

– Lopeta yrityksesi, joka osakeyhtiön kohdalla yleensä tarkoittaa kuukausien tympeää, kallista ja hyvin byrokraattista prosessia.

– Neuvottele luotonantajan kanssa tilanteesta ja toimita heille läjä todisteita tilanteesta siinä toivossa, että siellä päässä päätökset perustuvat oikeisiin arvioihin eikä valtion siunaaman veronkiertäjäyrityksen epämääräisiin luottoluokitusperusteisiin.

– Lopeta yritystoiminta Suomessa ja siirrä se esimerkiksi Viroon, jossa 0% voittoverotuksen lisäksi pääset nauttimaan myös huomattavasti suopeammasta asenteesta yritystoimintaa kohtaan.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia